Spring naar inhoud

Waar moet u op letten bij de afrekening van de servicekosten?

Waar moet u op letten bij de afrekening van de servicekosten?

Veel huurders betalen een voorschot voor servicekosten (bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit) aan hun verhuurder.

‘Ook dit jaar kreeg ik in de zomer weer de afrekening van de servicekosten. De bedragen die worden genoemd en wat ik moet terugbetalen zijn voor mij echter op geen enkele manier te checken. Moet ik maar aannemen dat het klopt? Wat kan ik doen en waar moet ik op letten?

Voor servicekosten geldt dat de verhuurder alleen werkelijk gemaakte kosten in rekening mag brengen. Om te kunnen controleren of u niet te veel betaald hebt, is het dus van belang om een duidelijke jaarafrekening te krijgen, waar per post in staat welke kosten er gemaakt zijn.

Geen afrekening ontvangen?

Weigert de verhuurder om (tijdig) een jaarafrekening te sturen? Via de Huurcommissie kunt u dat alsnog afdwingen. U kunt ook bij de Huurcommissie terecht als u een onvolledige of onduidelijke afrekening heeft gekregen. Tot twee jaar nadat u de jaarafrekening had moeten ontvangen, kunt u hier een procedure over starten. Voor de afrekening over 2017, die u uiterlijk 30 juni 2018 hoort te ontvangen,  heeft u dus tot 1 juli 2020 de tijd.

Servicekosten te hoog?

De Huurcommissie kan ook uitspraak doen over de hoogte van de servicekosten. Als het oordeel is dat kosten onredelijk zijn, kunt op basis van deze uitspraak het te veel betaalde terugvorderen bij de verhuurder.

Meer informatie

Lees hierover meer op de website van de Woonbond.