nieuw elan nieuw elan
nieuw elan

Huurderspanel Energie en Duurzaamheid

30 mrt 2022

Uitkomsten huurderspanel Energie en Duurzaamheid

Begin maart hebben wij ons huurderspanel vragen gesteld over energie en duurzaamheid. Maar liefst 56% van het panel heeft de enquête ingevuld. Wij zijn ontzettend blij met deze betrokkenheid van de bij ons aangesloten huurders!

Samenvatting resultaten huurderspanel energie en duurzaamheid 2022

Grote zorgen over betaalbaarheid energierekening

Helaas zijn de uitkomsten van de enquête niet erg positief. De betaalbaarheid van de energierekening staat onder druk. Wij zien hierin een groot betalingsrisico voor mensen waarvan het energiecontract dit jaar of volgend jaar afloopt.

Het resultaat van het onderzoek delen we actief met verhuurders en gemeenten. We vragen in ieder gesprek aandacht voor dit onderwerp. Zo heeft Nieuw Elan de zorgen van huurders actief meegenomen in het advies aan de verhuurders over de jaarlijkse huurverhoging. Wij hebben voorgesteld om de huurverhoging te verlagen op het moment dat een woning niet energiezuinig is. Habion heeft al toegezegd dit voor 2023 te willen onderzoeken. Van de andere verhuurders wachten wij nog op een reactie.

Kleine aanpassingen in huis via een energiecoach

Het valt ons op dat een grote groep huurders (nog) geen kleine en goedkope oplossingen in huis heeft om energie te besparen. We bedoelen dan bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrippen en een waterbesparende douchekraan. Hiermee valt echt winst te behalen! De gemeente heeft energiecoaches die je kunnen helpen. Een energiecoach komt bij mensen met een minimuminkomen gratis thuis langs om te adviseren over de mogelijkheden om te besparen. Je krijgt dan ook een energiebox waar bijvoorbeeld ledlampen en een energiebesparende stekkerdoos in zitten. Heb je interesse? Kijk dan op de website van jouw gemeente:

Leeuwarden: www.energieloketleeuwarden.nl

Súdwest-Fryslân: www.duurzaamsudwestfryslan.nl

Waadhoeke: www.energiecoachfryslan.nl

Wil je weten wat jij nog meer kunt doen om te besparen op energie? In dit artikel van Woonbond lees je handige en uitgebreide tips.

Energietoeslag van €800,-

Op dit moment is de overheid druk bezig om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. Huishoudens met een minimuminkomen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van €800,-. Het is belangrijk om te weten dat veel mensen dit niet automatisch krijgen. Je moet hier dus zelf alert op zijn. Wij verwachten dat het in de meeste gemeenten vanaf half april mogelijk is om de tegemoetkoming aan te vragen. Houd de website van jouw gemeente daarom goed in de gaten! Voor meer informatie kun je ook dit artikel van de Woonbond lezen.

Bezoek minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening)

Minister Hugo de Jonge komt binnenkort naar Leeuwarden. Helaas mogen wij hierbij niet aanwezig zijn. Wel hebben we onze zorgen kunnen delen. Daarbij staat de betaalbaarheid van energie op nummer één. Verder hebben wij aangegeven dat wij ons zorgen maken over de betaalbaarheid van de warmtenetten. De prijzen voor de warmtenetten zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijzen. Dit vinden we niet eerlijk nu de gasprijzen zo snel stijgen. Want hierdoor wordt een basisvoorziening onbetaalbaar.

Nog een laatste tip

Heb jij een slimme meter in je meterkast? Veel energieaanbieders bieden gratis een verbruiksmanager app aan. Deze kun je koppelen met je slimme meter om zo inzicht te krijgen in je energieverbruik. Dit kan enorm helpen bij het bewust omgaan met energie en het besparen hierop.

Heb jij op dit moment problemen met het betalen van je energierekening? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verhuurder en de gemeente. Zij kunnen je helpen. Komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact met ons op!

Terug naar nieuwsoverzicht