nieuw elan nieuw elan
nieuw elan

Tips energiebesparing

30 mrt 2022

De energieprijzen zijn enorm gestegen en doordat mensen veel meer thuis zijn, gaat het verbruik omhoog. Om te voorkomen dat je energierekening torenhoog wordt, geven we een paar tips waarmee je energie kunt besparen. Daarnaast is het ook nog goed voor het klimaat.

Tip 1: Vraag tips van de gratis energiecoach in Leeuwarden of Súdwest-Fryslân
In de gemeente Leeuwarden komt de energiecoach bij mensen met een smalle beurs gratis langs voor advies en hij of zij doet ook kleine ingrepen zoals het plaatsen van tochtstrips of ledlampen.

Huurders in Súdwest-Fryslân kunnen tot zeventig euro subsidie krijgen van de gemeente als zij in hun huurhuis kleine energiebesparende maatregelen nemen. Van 15 oktober 2021 tot en met uiterlijk 31 juli 2022 kunnen huurders energiebesparende producten aanschaffen bij de lokale bouwmarkt en de kosten terugkrijgen of via een shoptegoed van de gemeente producten kopen bij het Duurzaam Bouwloket. Voorbeelden van energiebesparende producten zijn radiatorfolie, tochtstrips of ledlampen. Daarnaast kan er gekozen worden voor de hulp van een energiecoach die de bewoner in zijn eigen huis voorziet van tips om energie te besparen.

Tip 2: Blijf goed ventileren
Zet je ramen elke dag een half uurtje open. Vooral ‘s ochtends na het slapen is het goed om even te luchten. Droge lucht verwarmt namelijk sneller dan vochtige lucht. En dat kost minder energie.

Tip 3: Vraag bij Nieuw Elan een energiedisplay
Met een energiedisplay kun je direct zien hoeveel energie je verbruikt. Inzicht in je actuele verbruik maakt het gemakkelijk om de eerste stappen naar besparing te zetten. Bijvoorbeeld door de bedtijd-check: controleer voor het slapengaan op het display of de verbruiksstand laag is of dat er onbedoeld toch nog een apparaat aan staat. Uit onderzoek blijkt dat de energiebesparing kan oplopen tot gemiddeld 5% en dat de energierekening daarmee structureel wordt verlaagd met €50 tot soms meer dan €100 per jaar.

Tip 4: Let op sluipverbruik
Ook als apparaten op stand-by staan, verbruiken ze energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs zo als je ze helemaal uitzet. Trek dus stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Een huishouden schijnt gemiddeld €100,00 per jaar kwijt te zijn aan slapende apparatuur.

Terug naar nieuwsoverzicht